Deelnemende Bedrijven

/Deelnemende Bedrijven
Deelnemende Bedrijven 2018-12-12T08:56:39+00:00

Hieronder een overzicht van alle boeren en leveranciers van de Slow Food producten. Deze producenten hebben allemaal studenten op bezoek gehad en hen met de poten in de modder kennis laten maken met hun producten. Ook dit overzicht zal langzaam compleet worden.

Vlees, gevogelte, vis

Chaamse Pel van De Walnoothoeve

Geert en Joke van der Kaa

Oude Bredasepostbaan 17
4741 SM HOEVEN

Kaamse Kiep of Kaamse Pel is niet zomaar een kiep.

Door Slow Food Foundation erkend Streekprodukt.
In november 2006 kochten Geert en Joke een voormalig melkveehouderbedrijf en bouwden dat om tot een hoenderhouderij met scharrelweide, zelfpluktuin, winkel en slachterij.

0165-384419

info@walnoothoeven.nl

www.walnoothoeven.nl

Bio boerderij ’t Schop

Mark, Cécile en Jan van den Broek

Esbeekseweg 2
5081 ED Hilvarenbeek

Een ‘grasland’ lapje vlees
‘t Schop is een echte ‘werkende’ boerderij, met koeien, boomgaard en een flinke moestuin. Ze werken intensief samen met Vincent de Wolf van Sophia’s tuin om in hun moestuin biologische groente te telen. Bezoekers vinden op de circulaire boerderij een keuken én winkel met vele producten van andere bio-boeren. Bovendien hebben boer én slager het EKO Certificaat.

013-5056156

info@hetschop.nl

www.hetschop.nl

Belevings boerderij Den Elshorst

Ben en Thea Bruurs

Esbeeksedijk 4
5087 TG Baarschot (Hilvarenbeek)

Ben en Thea Bruurs combineren het houden van varkens met het beheer van de Brabantse natuur, waardoor de varkens veel bewegen en hun eigen ‘natuurlijke’ kostje bij elkaar scharrelen van wortelen en schors van bomen, kruiden en grassen.

013-5041473

info@elshorst.nl

www.elshorst.nl

Stichting Behoud Weervisserij

Cor van Dort

Bouwmanlaan 4
4614 AH Bergen op Zoom

De familie Van Dort vangt de ansjovis op de Oosterschelde met de eeuwenoude ‘weren’ techniek, daarbij wordt de ansjovis bij aflatend water (eb) in een fuik gedwongen.
Ansjovis uit de Oosterschelde behoort tot de traditionele culinaire drie-eenheid van de Brabantse Wal: Ansjovis, Asperge en Aardbeien.

06-46252720

info@behoudweervisserij.nl

www.behoudweervisserij.nl

Sengersbroek Bonte Bentheimers

Peter Wijnen en Teresa Rahder

Sengersbroekweg 7
5725 TK Heusden Asten

Op het biologische Sengersbroek in het Brabantse Heusden struinen Bonte Bentheimers door de wei. Ze wroeten wat plaggen om of nemen een heerlijk bad in hun modderpoel als het weer erom vraagt.

www.sengersbroek.nl

Wildslagerij Wild Natuurlijk

Richard Bouwmeester

Vaartwegje 12
4838 EP, Breda

Uit heel Brabant wordt geschoten wild aangeboden bij Wild Natuurlijk. Met name ree, omdat die bijna het hele jaar door bejaagd mag worden. Maar ook zwijn, fazanten, eenden en duiven.

www.wildnatuurlijk.nl

Zuivel, kaas, ei

BD Geitenboerderij Saanenhof

Karin Wanders

Somerenseweg 39A
5591 JV Heeze

De geiten op de boerderij zijn van het ras ‘Saanen’. Dit is oorspronkelijk een Zwitsers ras, maar inmiddels is het helemaal ingeburgerd en de beste melkgeit ter wereld.

040-2262637

info@saanenhof.nl

www.saanenhof.nl

Zuivel boerderij De Regte Heijden

Harriette, Wim en dochter Lina van Roessel

Oude Tilburgsebaan 12a
5133 BE Riel

De verdwenen smaak van melk: romig en koeiig.
Wim en Harriete besloten jaren geleden dat het roer om moest. Van een gangbare giga- melkproducent met 250 koeien gingen ze naar een agro-ecologisch bedrijf met 120 koeien. Wim: “Om onze bestemming te bereiken, volgen wij ons gevoel. We zijn trots op het voedsel dat we produceren met een lokale, agro-ecologische manier van boeren.”

013-5182631

info@deregteheijden.nl

www.deregteheijden.nl

Qarc

Leonie, Roel en vader Wim van Zuilichem

Ten Vorsel 3
5531ND, Bladel

Vers moet vers blijven!
De koeien van vader Wim leveren de verse melk van hun eigen land. Direct na het melken wordt de melk verwerkt tot witte kwark of standyoghurt. “Aan onze toetjes voegen we puur fruit toe en zo min mogelijk suiker. Onze toetjes zijn handgemaakt, vrij van conserveringsmiddelen en onnodige toevoegingen, zoals kleur, geur en smaakstoffen, en dat proef je!”, vertelt Leonie.

info@qarc.nl

www.qarc.nl

Zuivelboerderij de Driehoek

Anke Wismans en Maarten van Fessem

Hoogstraat 82-B
4901 PK Oosterhout

Roodflora abdijkaas uit de heilige driehoek.
Sinds 2014 wordt op de Driehoek abdijkaas gemaakt van melk van eigen koeien. Vier jonge mensen, met vier totaal andere studies kozen toch allemaal voor dezelfde passie: de boerderij!

info@zuiveldriehoek.nl

www.zuiveldriehoek.nl/

De Ruurhoeve

Erica en Corné Ansems

Dominépad 7
5528 NC Hoogeloon

Broer Corné en zus Erica, hielpen naast school vaak mee op de boerderij. ‘Voor ons was het bijna vanzelfsprekend dat onze toekomst hier op de boerderij zou zijn.’

www.ruurhoeve.nl/

Bierbrouwerijen en wijngaarden

Brouwerij Sint Servattumus

Toon van der Heijden, Carli en Henk van den Ekart

Ericastraat 11b
5482 WR Schijndel

Schijndel kent sinds de middeleeuwen een rijke historie als het gaat om brouwerijen. Zo hadden de ouders van de bekende Schijndelse Zeeheld Jan van Amstel een brouwerij; ‘De Roode Leeuw’. Bier en hop zijn al eeuwen met Schijndel verbonden.

06-19328967

info@sintservattumus.nl

www.sintservattumus.nl

Wijngaard Dassemus

Dassemussestraat 5
4861 TG Chaam

wijngaard@dassemus.nl

www.dassemus.nl

Wijngaard de Daalgaard

Hilde en Koen Van Daal en Marcel Pereboom

Kuilen 18A
5435 XS St. Agatha

De zomer van 2018 ga je proeven.
In 1991 heeft Niek Van Daal deze wijngaard aangeplant en wordt nu door dochter Hilde, haar Partner Marcel en broer Koen gerund.

024 3480740

info@daalgaard.nl

www.daalgaard.nl

Groente, fruit, kruiden en granen

Bijzonder Brabants

Henk Kerkers

Breemortelweg 21
5753 RH Deurne

De groe(n)ten van Henk
Henk is enthousiast en bevlogen en heeft een duidelijke keuze gemaakt: “Ik ga niet concurreren met de supermarkten, ik ga alleen maar doen wat ik leuk vind.” Henk richt zich op drie groepen groenten. De zogenaamde ‘vergeten groenten’, lekker maar onbekend of vergeten. Groenten uit andere landen, die wel prima in het Brabantse klimaat kunnen groeien.

06-46115613

info@bijzonderbrabants.nl

www.bijzonderbrabants.nl

BioDynamische Boerderij Genneper Hoeve

Mirjam Matze en Age Opdam

Tongelreeppad 1
5644 RZ Eindhoven

De Genneper Hoeve wordt terecht ‘het groene hart’ van Eindhoven genoemd. Ingeklemd tussen de High Tech Campus, woonwijken en het centrum van de stad waan je je hier midden op het platteland.
Bij gangbare boeren mag je soms nog niet eens op het erf zonder ontsmetting. Bij de Genneper Hoeve is het erf gewoon open voor publiek.

040-2070455

info@genneperhoeve.nl

www.genneperhoeve.nl

Landgoed de Hoevens

Caroline en Floris van der Lande – Vogels

Goorstraat,
5131 RG Alphen

Caroline en haar man Floris verbouwen in samenwerking met Universiteit Wageningen het oude Sint Jansrogge, een bijna verloren graansoort. De Hoevens zaait, oogst, droogt en schoont het graan en levert de rogge aan de plaatselijke bakker die er koeken en crackers van bakt en de brouwerij die er bier van brouwt.

Alles van eigen Brabantse grond en de koekjes ….. van eigen deeg.

06-532 663 07

camping@dehoevens.nl

www.dehoevens.nl

Landschap domein Boerderij de Koekoek

Pipi, Marc en Gijs Smits

Buitendijk 1
4924 EG Drimmelen

Polderen in Drimmelen
Op de honderd hectare biologisch zuiver akkergebied van De Koekoek wordt met passie biologische landbouw bedreven. De weiden en akkers zijn biologisch zuiver (Skal gecertificeerd), dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest. Aberdeen Angus runderen en twintig vrolijke Oxford-Sandy-and-Black varkens vullen het circulaire proces aan

0162-686558

www.dekoekoekdrimmelen.nl

Zorgtuinderij de Es

Fam. Bart Peijnenburg

Eind 19c
5076 TD Haaren

Bart Pijnenburg en Daniëlla de Winter van zorgtuinderij de Es leveren Raapsteeltjes of keeltjes, kiltjes of bladmoes. Hier, van deze historische diepe zwarte esgronden ‘De Belverse Akkers’, komen de raapstelen vandaan, vers geoogst van de koude grond. Een zeer rijke grond die inmiddels al meer dan 35 jaar biologische groenten, fruit en kruiden oplevert.

info@tuindees.nl

www.tuindees.nl

Tuinbouwbedrijf de Broak

Jan van Lierop

Stepelkolk 8
5731 RC, Mierlo

Tussen Helmond en Mierlo ligt Tuinderij De Braok. Zodanig ingeklemd dat de bewoners van de Helmondse wijk Brandevoort uitkijken over de weidse velden biologische prei. De zandgronden van Brabant en Limburg zijn de belangrijkste teeltgebieden voor prei in Nederland.

06-53500570

info@braok.nl

www.broak.nl

Tuinderij de Kromme Lepel

Peet en Elsa de Krom

Laageinde 20
4614 PW Bergen op Zoom/ Lepelstraat

Aardbeien van de Brabantse Wal
Op de hoge zandgronden van de Brabantse Wal ligt de biodynamische tuinderij De Kromme Lepel van Peet en Ilza de Krom. Aardbeien behoren tot de traditionele culinaire drie-eenheid van de Brabantse Wal: Ansjovis, Asperge en Aardbeien.

0164-684257

peetdekrom@planet.nl

Biologische Asperges van De Buitenman

Luuk en Tom Romme

Buitenman 2
5094 EJ, Lage Mierde

Tom en Yvonne Romme hebben een natuurboerderij met winkel, herberg en B&B.
Al bijna 20 jaar verbouwd de familie Romme Biologische Asperges en zoon Luuk heeft onlangs zijn eerste veld aangeplant. Hij zit blijkbaar liever op de tractor dan op een bureaustoel en heeft de asperge teelt verkozen boven een kantoorbaan.

013-5091336

info@debuitenman,nl

www.debuitenman.nl

Het Kruidenrijk

Yvonne Maessen en René Rijnberg

Kapelweg 9
5076 TK Haaren

Kruiden in de keuken en meer…
Al ruim 25 jaar verbouwt, droogt, versnijdt en verwerkt het Kruidenrijk haar kruiden in medicinale theemengsels en kookkruiden.

0411-623246

Yvonne@kruidenrijk.nl

www.kruidenrijk.nl

Biologische Aspergekwekerij Van Tiggelen

Cees van Tiggelen

Steenbergseweg 21
4661 RJ Halsteren

Groene en Paarse asperges
Aspergeteelt is in dit gebied al bekend vanaf de 17 de eeuw en is inmiddels Europees erkend als Brabantse Wal Asperge.
Cees van Tiggelen is hofleverancier van de regio en teelt al jaren deze vroegste seizoensgroente in West-Brabant.

0164-685899

info@aspergekwekerijcvantiggelen.nl

www.aspergekwekerijcvantiggelen.nl

Pluktuin Sprankenhof

Mark Vonk en Josèt Vermeer

Schoorstraat 26a
5071 RA Udenhout

Letterlijk midden in Brabant, ten zuiden van Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen, in het beekdal van de Zandleij, ligt Fruittuin Sprankenhof.
Mark en Josèt runnen daar een biologische pluktuin, een winkel en een (EKO) kookstudio.

06-12155442

sprankenhof@planet.nl

www.sprankenhof.com

Sophia’s Tuin

Vincent de Wolff

Seterseweg 7a
4903 RV Oosterhout

Sophia’s Tuin is een oase, waar ruimte en tijd is om te groeien. De tuin dankt haar naam aan de godin Sophia, de godin van de aardse en hemelse wijsheid. Een tuin is geen tuin als je niet geeft om de aarde.

www.sophiastuin.nl

Wijn en Aspergeboerderij Santspuy

Gilbert en Loes Sweep

Zandspui 45
4873 LZ Etten-Leur

Het land van de Santspuy waar de asperges worden geteeld ligt hoog en is daardoor droog; ideaal voor asperges. Als je asperges tegen elkaar rolt en je hoort een piepend/knarsend geluid, dan heb je de goeie!

www.desantspuy.nl

Overig

Imkerij / Bijenteeltmuseum Ecopoll

Robert en Thea Schuurmans

Leiweg 5c
5386 KR Geffen

Balsemienhoning
Robert en Thea runnen vol passie en samen met zorgcliënten het bestuiven, de honingproductie, een Bijenteeltmuseum. De bijenvolken van Ecopoll worden ingezet in heel Brabant voor een belangrijke taak: de bestuiving van bloemen en planten. De honing die hieruit voortkomt is dus echt van Brabantse Grond. De zoete honing is een lekker bijproduct.

06-20431610

info@ecopoll.nl

www.ecopoll.nl

De Lachende Ooi

Bart van Ekkendonk

Geer 39
5104 HE Dongen

Schaapskuddes en heidevelden gaan al eeuwen samen in Nederland. Deze unieke combinatie zorgt voor vitale heide met een hoge natuurwaarde. Door schapenbegrazing komt natuurgrasland komt tot ontwikkeling, soortenrijkdom neemt toe.

===

===

www.delachendeooi.nl

Voedselbos Chaam (Paddenstoelenbos)

Jeroen Evers

Chaam

Circa 15 % van alle paddenstoelen zijn smakelijk en niet giftig. Ga met Jeroen Evers paddenstoelen zoeken bij ’t Smokkelaartje in Chaam.